PELANCARAN BUKU SIRI TITAH SULTAN NAZRIN MUIZZUDDIN SHAH

TITAH

DULI YANG MAHA MULIA

SULTAN NAZRIN MUIZZUDDIN SHAH

TIMBALAN YANG DI-PERTUAN AGONG

PELANCARAN BUKU

SIRI TITAH SULTAN NAZRIN MUIZZUDDIN SHAH

TARIKH: 21 OKTOBER 2021/14 RABIUL AWAL 1443 (KHAMIS)

JAM: 10.00 PAGI.

TEMPAT: BALAI BUDAYA TUN SYED NASIR

WISMA DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, KUALA LUMPUR.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bismillahi Rahmani Rahim.

Segala puji milik Allah Subhanahu Wata’ala. Selawat dan kesejahteraan ke atas Rasul junjungan dan penghulu kami, Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wassalam, semulia-mulia kejadian; kurniakan rahmat ke atas Baginda, demikian juga ke atas keluarga dan para sahabat Baginda yang merupakan bintang-bintang penunjuk cahaya, seterusnya ke atas para tabiin dan para ulama yang berperanan sebagai penyuluh kegelapan. Semoga memperoleh ihsan sehingga hari kebangkitan.

2. Semasa berusia rebung, semasa kail panjang sejengkal, dan semasa akal mula memikirkan laluan hidup yang mahu diteroka, pelbagai perkara diimpikan, berlegar antara fantasi dan realiti; merangkumi tahap pengajian yang mahu dicapai, bidang pengajian yang mahu dipilih, bidang kerjaya yang mahu diceburi; menyeberangi kepada keinginan-keinginan berunsur peribadi.

3. Seusai pengajian di Universiti Oxford, dengan penentuan Allah Subhanahu Wata’ala, Raja Nazrin Shah memulakan dunia pekerjaan sebagai eksekutif pentadbiran di Petronas pada tahun 1979. Dunia pekerjaan mendedahkannya kepada pelbagai cabaran baharu dan saban masa turut dilanda persoalan baharu. Cabaran dan persoalan baharu, menginsafkan Raja Nazrin Shah bahawa ilmunya tidak setinggi mana; rupa-rupanya gunung masih tinggi untuk didaki, dan lautan masih dalam untuk diselami. Pada tahun 1983, Raja Nazrin Shah memilih untuk merantau, bermusafir dan berkelana, mengembara dan meneroka dunia ilmu yang terbentang luas apabila diterima mengikuti pengajian pasca ijazah di Universiti Harvard.

4. Manusia merancang, Allah Subhanahu Wata’ala Maha Penentu. Firman Allah dalam ayat 117 Surah Al-Baqarah bermaksud:

“Allah pencipta langit dan bumi dan apabila Dia berkehendakkan (untuk menciptakan) sesuatu, maka (cukuplah) Dia hanya mengatakan kepadanya ‘Jadilah’, lalu jadilah ia”.[1]

5. Paduka Ayahanda Raja Azlan Shah (Marhum Al-Maghfur-Lah) dimasyhurkan sebagai Sultan Perak ke-34 pada 3 Februari 1984, berikutan kemangkatan secara mengejut Sultan Idris Iskandar Shah (Marhum Afifullah) pada 30 Januari 1984. Sebagai putera sulung, Raja Nazrin Shah telah dimasyhurkan sebagai Raja Kecil Besar Perak pada 16 Februari 1984. Susulan kemangkatan Raja Muda Raja Ahmed Sifuddin ibni Almarhum Sultan Iskandar pada 12 April 1987, dengan mengambil maklum keadaan kesihatan Raja Di Hilir Perak Raja Ahmad Hisham ibni Raja Abdul Malek, Dewan Negara Perak telah menyembahkan nasihat kepada Paduka Seri Sultan Perak agar Raja Nazrin Shah dilantik sebagai Raja Muda Perak, lantikan yang dimasyhurkan pada 15 April 1987.

6. Dalam tempoh Sultan Azlan Muhibbuddin Shah (Marhum Al-Maghfur-Lah) bersemayam sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Raja Nazrin Shah, ketika itu berusia 33 tahun, terpaksa menangguhkan pengajian Doktor Falsafah di Universiti Harvard kerana diperlukan kembali ke tanah air untuk menyempurnakan tanggungjawab Pemangku Raja antara 26 April 1989 sehingga 25 April 1994.

7. Gelaran dan jawatan berkembar dengan peranan dan tanggungjawab. Bersemayam atas takhta pemerintahan turut dikembari ujian besar. Seorang Raja Pemerintah ditetapkan melalui rutin harian yang banyak pantang larang, lebih banyak menghadapi perkara yang dilarang daripada perkara yang dibenarkan. Kebersendirian (atau privacy) hidup bagaikan tiada lagi, kerana baginda telah menjadi milik negeri dan kepunyaan rakyat; justeru perlu memastikan terbinanya wasilah antara raja dengan rakyat, berdasarkan peringatan kepada pewaris takhta yang telah diamanatkan turun temurun:

“Bapa kepada raja ialah syariat ajaran Rasul,

Ibu kepada raja ialah adat dan undang-undang,

Saudara kepada raja ialah segala Menteri Besar dan Kecil,

Anak kepada raja adalah segala rakyat jelata,

Bahawa raja itu bagaikan tiada bapa, ibu dan anak,

Tidak diutamakan oleh raja kepentingan lain melainkan rakyat jelata

Malah ungka siamang di hutan juga adalah di bawah jagaan raja”

8. Ketika diamanahkan dengan gelaran dan jawatan, dan ketika berhadapan dengan peranan dan tanggungjawab baharu, Beta pertamanya wajib memahami bidang kuasa seorang Raja Pemerintah dalam sistem kerajaan yang mengamalkan doktrin raja berperlembagaan – demokrasi berparlimen. Menjadi tanggungjawab Raja Pemerintah untuk memastikan terjalin hubungan harmoni serta semangat saling menghormati dan saling memahami antara institusi istana dengan institusi rakyat berlandaskan perlembagaan.

9. Raja Pemerintah mempunyai tanggungjawab memastikan semangat Perlembagaan dan falsafah yang tersirat di sebalik perkara-perkara yang digubal difahami dan dilindungi. Setiap istilah dan setiap perkataan yang termaktub dalam Perlembagaan memiliki maksud tersendiri; dan hendaklah ditafsirkan secara bijaksana, halus, teliti dan tepat agar keadilan tidak tercicir.

10. Raja memerintah, dan bukan mentadbir, tetapi bertanggungjawab mengawasi dan memastikan berlakunya pentadbiran yang adil lagi saksama – teratur lagi telus; hendaklah berperanan sebagai penimbang tara yang bijak kepada cabang-cabang perundangan, eksekutif dan kehakiman, demi memastikan terlaksana secara bermakna mekanisme semak dan imbang, sekali gus membantu memperkukuhkan keyakinan rakyat kepada amalan demokrasi yang telus.

11. Raja Pemerintah berada dalam kedudukan yang berupaya mempengaruhi dan menentukan arah haluan. Vernon Bogdanor dalam bukunya “The Monarchy and the Constitution” menyatakan:

“Penumpuan mengenai kuasa perlembagaan yang ada pada raja berdaulat memberikan gambaran mengelirukan terhadap peranan kontemporari raja berperlembagaan, kerana peranan utama raja berlandaskan perlembagaan, berlangsung bukan sahaja ketika sesebuah kerajaan bermula atau berakhir, tetapi berlangsung dalam urusan harian kerajaan, melalui pengaruh berbanding kuasa”[2]

12. Bogdanor selanjutnya memetik konsep klasik triniti Walter Bagehot[3] pada pertengahan abad kesembilan belas yang menghuraikan pandangan bahawa raja berperlembagaan memiliki tiga hak:

Pertama: hak untuk menyampaikan nasihat dan pandangan.

Kedua: hak untuk memberi galakan dan dorongan.

Ketiga: hak untuk memberi peringatan dan teguran.

13. Raja Pemerintah yang arif, tidak memerlukan sebarang tambahan kuasa jika ketiga-tiga hak ini berjaya dikendalikan secara bijaksana lagi berhemah. Pesanan orang-orang tua, air setitik jadikan laut, tanah sekepal jadikan gunung, alam semesta jadikan guru. Menghayati pesanan orang-orang tua, dan berguru kepada alam, dalam sempadan peranan yang dibolehkan, Beta memilih untuk menyampaikan nasihat dan pandangan, memberikan galakan dan dorongan serta memberikan peringatan dan teguran melalui titah-titah yang dizahirkan.

14. Beta amat insaf bahawa takhta kerajaan ialah amanah dan anugerah Ilahi selaras dengan firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam ayat 26 Surah Ali Imran bermaksud:

“Katakanlah: Wahai Tuhan yang mempunyai kerajaan,Engkau berikan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan daripada orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa atas segala sesuatu”[4]

15. Amanah dan anugerah Ilahi dikembari dengan peranan dan tanggungjawab yang wajib dilaksanakan sesempurna mungkin agar rakyat merasakan institusi raja tetap relevan dan mempunyai peranan. Yang Arif Hakim Raja Tan Sri Azlan Shah (Marhum Al-Maghfur-Lah) dalam pidato sewaktu menerima anugerah Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang dari Universiti Sains Malaysia pada tahun 1980, menzahirkan peringatan:

“Bahawa selagi rakyat menaruh kepercayaan terhadap Raja dan menghormati institusi raja, selagi itu takhta tidak akan dipindahkan dari istana ke muzium…; bahawa takhta juga tidak boleh lari daripada hukum Allah, hukum yang ditetapkan ke atas seluruh umat manusia tanpa mengira raja atau rakyat.”[5]

16. Beta menginsafi citra dan daulat turut dipengaruhi oleh keperibadian seseorang raja. Berpandukan semangat raja adil – raja disembah, kesetiaan dan keyakinan rakyat tidakkan bulat datang menggolek – tidakkan pipis datang melayang. Sejarah memberikan pengajaran, takhta akan hilang dan akan tinggal dalam kenangan, apabila Raja Pemerintah enggan menerima nasihat yang betul, disalah nasihat atau terasing dan gagal mendampingi rakyat untuk memahami denyut nadi dan denyut jantung mereka.

17. Beta menghargai usaha Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menerbitkan kumpulan titah yang telah Beta zahirkan. Usaha DBP ini, insyallah akan membolehkan pemikiran dan pandangan Beta sampai kepada khalayak yang lebih luas. Terima kasih Beta secara khusus kepada Dato’ Seri Dr. Awang Sariyan yang merintis usaha penerbitan ini sewaktu beliau menjawat jawatan Ketua Pengarah; Alhamdulillah usaha beliau diteruskan oleh Dato’ Abang Sallehuddin bin Abg Shokeran. Beta amat menghargai segala pemikiran, usaha, tenaga dan masa yang telah diberikan oleh pelbagai pihak untuk menghasilkan penerbitan ini, khususnya kepada editor penerbitan, Dato’ Seri Mohd. Annuar bin Zaini, Puan Haslisha binti Mat Zahidi yang membantu kerja-kerja mengumpul, menapis dan menyunting; dan pereka buku, Encik Mohd. Shukry bin Mohd Nor. Demikian juga penghargaan Beta kepada para petugas yang menguruskan majlis pelancaran ‘Siri Titah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah’.

18. Beta zahirkan rasa besar hati kepada para hadirin yang meruang masa hadir untuk meraikan Beta; kehadiran Tun Musa Hitam, Tun Mohammed Hanif Omar, Tun Zaki Azmi serta kenalan dan rakan yang pernah membimbing dan membantu Beta, sesungguhnya bagaikan vaksinasi yang menyuntik roh dan semangat, agar Beta terus belajar untuk menyempurnakan amanah sebaik mungkin. Segala jasa mereka akan kekal abadi dalam memori, sepanjang hayat Beta.

Pisang emas dibawa belayar

Masak sebiji di atas peti

Hutang emas boleh dibayar

Hutang budi dibawa mati.

19. Pada saat dikurniakan kemuliaan dan kejayaan daripada Ilahi, Beta sewajarnya merakamkan setinggi ingatan kepada ayahanda bonda, para guru serta para pemimpin yang telah mengasuh, mendidik, dan membimbing Beta. Sama-sama Beta pohon kita membaca surah Al-Fatihah, semoga ganjaran daripadanya disampaikan kepada roh ibu bapa, para guru dan para pemimpin yang begitu berjasa kepada kita. Al-Fatihah.

Wabillahi taufik walhidayah

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

  1. Al-Quran, Surah Al-Baqarah (2:117)

  2. “Concentration upon the constitutional powers of the sovereign is liable to give a misleading picture of the contemporary role of a constitutional monarch, for the prime constitutional role of the sovereign occurs, not when a ministry begins or comes to an end, but during the everyday life of a government, and consists in the exercise of influence rather than power”

  3. Vernor Bognador, The Monarchy and the Constitution, (Oxford University Press, 1995), 410.

  4. Al-Quran; Surah Ali ‘Imran (3:26)

  5. Raja Tan Sri Azlan Shah, “Ucapan wakil siswazah kehormat”, Universiti Sains Malaysia, 25 Jun 1980.

%d bloggers like this: