MESYUARAT DEWAN NEGARA PERAK KE-172

NOTA

DULI YANG MAHA MULIA

PADUKA SERI SULTAN PERAK DARUL RIDZUAN

SULTAN NAZRIN MUIZZUDDIN SHAH

MESYUARAT DEWAN NEGARA PERAK KE-172

TARIKH: 2 SAFAR 1445 / 19 OGOS 2023 (SABTU)

JAM: 3.00 PETANG

TEMPAT: ISTANA ISKANDARIAH, KUALA KANGSAR.

Alhamdulillah, dengan izin dan rahmat ALLAH Subhanahu Wata’ala, Mesyuarat Dewan Negara Perak kali ke -172 dapat dilangsungkan petang ini.

2. Belakangan ini isu-isu menyentuh agama, raja dan kaum semakin disensasikan dan dipolitikkan. Perkara ini jika dibiarkan berlarutan sangatlah tidak baik. Kestabilan negara akan terjejas, sekali gus akan menjejaskan usaha-usaha pembangunan dan usaha-usaha membangunkan ekonomi. Usaha-usaha preventif menghindarkan perkara ini daripada berlarutan wajib dirintis; langkah-langkah tegas membendung perlu dilaksanakan.

3. Ahli-ahli Dewan Negara dan Orang Besar Jajahan hendaklah berperanan proaktif membantu usaha-usaha preventif dan usaha-usaha membendung. Orang-orang Besar Jajahan terutamanya hendaklah mendampingi Jawatankuasa dan pegawai masjid, sering mengadakan pertemuan dan perbincangan dalam jajahan masing-masing, berusaha ke arah menyatupadukan rakyat. Perkara-perkara menyentuh agama, raja dan kaum yang disensasikan, jika berlaku hendaklah segera dipersembahkan ke pengetahuan Beta, dan mendapatkan nasihat Beta jika perlu dilaporkan kepada pihak-pihak berkuasa dan badan perundangan.

4. Sekolah berperanan penting untuk menyemaikan semangat perpaduan dan semangat kesetiaan kepada raja dan negara. Pada malam ini, Beta dan Raja Permaisuri, Raja Muda dan Raja Dihilir akan berangkat bercemar duli ke acara kemuncak Program Menyemai Semangat Kesetiaan kepada Raja dan Negara di bawah kelolaan bersama Dewan Negara Perak dan Jabatan Pendidikan Negeri dengan pembiayaan dan sokongan kerajaan Beta. Program tersebut mendapat sambutan baik daripada para pelajar. Orang-orang Besar Jajahan juga hendaklah mendampingi diri dengan warga pendidik dan memberi masa menghadiri program-program kokurikulum di sekolah-sekolah, membantu usaha-usaha menyemaikan semangat kesetiaan kepada raja dan negara, di samping membantu usaha-usaha memupuk perpaduan kaum.

5. Generasi remaja semakin menjadi komponen terbesar rakyat di negara ini. Generasi muda wajib diberikan bimbingan untuk menjadi warga berharga kepada negara bangsanya. Beta turut menyeru Orang Besar Jajahan mendampingi golongan remaja, dengan mengadakan pertemuan, dialog dan perbincangan dengan pemimpin belia di jajahan masing-masing. Berikan masa untuk menghadiri dan meraikan kegiatan para belia di jajahan masing-masing. Bimbing dengan kata-kata nasihat dan hulurkan bantuan untuk menjayakan kegiatan-kegiatan mereka untuk membolehkan mereka menjadi warga yang berharga kepada negara bangsanya.

6. Semoga Mesyuarat Dewan Negara kali ke-172 mendapat petunjuk dan hidayat Ilahi mencapai penemuan dan merumuskan keputusan yang bermanfaat. Semoga ALLAH Subhanahu Wata’ala akan melimpahkan kita dengan rahmat dan pelindungan serta petunjuk dan hidayah menemui jalan yang mendapat keredaan Nya juga. Amin Ya Rabbulalamin.

%d bloggers like this: