Seminar Antarabangsa Legasi Pemikiran Syed Hussein Alatas

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Salam Sejahtera

Bismillahi Rahmani Rahim

Segala puji milik Allah Subhanahu Wata’ala, Tuhan semesta alam, yang menciptakan manusia sebagai khalifah di bumi Allah, lalu diperlengkap dengan akal dan nafsu, kemudian ditimbangkan segala amal makruf sewaktu melaksanakan tanggung jawab sebagai seorang hamba di sisi Nya, dan pada penentuan hukum dari Nya, pada waktu dan tarikh yang telah ditetapkan ke atas seseorang insan, akan terpisahlah roh dari jasad. Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Sallallahu Alai Wassalam, para keluarga dan para sahabat Baginda, seterusnya kepada para ulama dan para tabiin. Semoga memperoleh ihsan sehingga hari kebangkitan.

2. Beta bersyukur ke hadrat ILAHI, kerana dengan izin dan rahmat dari Nya juga, Beta dapat berangkat untuk menzahirkan titah sempena Seminar Antarabangsa Legasi Pemikiran Syed Hussein Alatas seterusnya menyempurnakan pelancaran karya-karya terpilih tulisan Syed Hussein Alatas (Allahyarham) yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu dan dicetak buat kali ketiga; tiga karya tersebut adalah pemerhatian dan kupasan Allahyarham yang menyentuh ‘Mitos Peribumi Malas’, ‘Intelektual Masyarakat Membangun’ dan ‘Rasuah:Sifat, Sebab dan Fungsi’.

3. Seminar ini berlangsung dalam dua persekitaran yang sangat signifikan;

Persekitaran pertama: persekitaran masa; bahawa seminar ini diadakan dalam suasana negara akan menyambut hari ulang tahun kemerdekaan kali kelima puluh dua. ‘Kemerdekaan’ itu mempunyai pelbagai erti dan terdedah kepada pelbagai fahaman. Zurinah Hassan dalam puisi beliau berjudul ‘kemerdekaan’, mengingatkan bahawa ‘kemerdekaan’ bukan sekadar gegak gempita menurunkan ‘Union Jack’, atau setiap 31 Ogos dengan perbarisan raksasa dan kibaran bendera pada tiang tertinggi di dunia[1]. ‘Kemerdekaan’ itu sewajarnya mengingatkan warga kepada nama-nama Dol Said, Maharaja Lela, Pandak Endut, Dato’ Sagor, Ngah Jabur, Bahaman, Tuk Gajah, Mat Kilau, Tuk Janggut, Tunku Kudin, dan ratusan patriot tak bernama, bermandi darah bergadai nyawa, untuk membayar harga yang termahal, harga kemerdekaan negara.[2]

4. ‘Kemerdekaan’ itu sangat besar pengertiannya dalam pemikiran, pendirian dan amalan harian Syed Hussein Alatas kerana Syed Hussein itu sendiri adalah nama atas batang tubuh yang berumahkan jiwa merdeka; jiwa merdeka yang memiliki minda yang teguh berpegang kepada prinsip kebebasan berfikir; prinsip kebebasan berfikir yang dijadikan kompas penting memandu arah kehidupan beliau, di samping berusaha untuk menjadi nakhoda membantu pemikiran bangsanya dalam melayari lautan hidup yang penuh gelora. Gelombang perjuangan kemerdekaan senantiasa berombak di dadanya, demi memastikan terbinanya warga merdeka – bangsa merdeka di atas bumi yang telah diisytiharkan sebagai sebuah negara merdeka. Jiwa merdeka dan minda merdekanya berlabuh dengan identiti bangsa – bersauh dengan syariat agama, terus menuntut kepada keadilan sosial, supaya kemerdekaan itu dapat diterjemahkan kepada kemakmuran serta kebahagiaan; agar bangsanya tidak tertindas lagi dalam bentuk perhambaan baru.

5. Dalam persekitaran menyambut ulang tahun kemerdekaan negara bangsa, sewajarnyalah fakta-fakta utama dalam perjalanan menuju kemerdekaan itu dipastikan tidak terpadam dari sejarah. Sesungguhnya tarikh 5 Ogos yang berlalu semalam, tarikh berlangsungnya seminar ini, adalah tarikh keramat, tarikh yang amat penting dalam sejarah kemerdekaan negara bangsa di tanah dan air yang bernama Tanah Melayu.

6. Hubaya-hubaya bangsa, bahawa pada tarikh 5 Ogos 1957, Duli-Duli Yang Maha Mulia sembilan Raja-Raja Melayu sebagai Raja Pemerintah dari empat `Negeri Melayu Bersekutu’ dan lima `Negeri Melayu Tidak Bersekutu’ telah memberikan perkenan menurunkan tanda tangan persetujuan kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dengan memahat Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu yang berbunyi:

Petikan:

Wasiat Raja-Raja Melayu tersebut disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman dan damai dan selamat sejahtera”

TUJUH PERKARA ITU ADALAH:

Pertama:

Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA).

Kedua:

Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga:

Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat:

Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima:

Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan.

Keenam:

Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh:

Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

Wasiat ini dihasilkan atas kehendak Raja-Raja Melayu untuk mengekalkan kesinambungan sejarah, kedaulatan, dan kuasa politik Melayu (yang terletak pada Raja-Raja Melayu) kepada kesinambungan kedaulatan negara yang terletak kepada Raja-Raja Melayu serta mendapat penerimaan rakyat (consensus) melalui wakil-wakil sah yang mempunyai locus standi, maka Perlembagaan Persekutuan mempunyai fasal-fasal tertentu.

Fasal-fasal tersebut adalah Perkara 3 (1), (2), (3) dan (5); Perkara 11, Perkara 12, Perkara 38 (5); Perkara 152, Perkara 153, dan Perkara 181 (1). Fasal-fasal ini memerlukan izin Majlis-Majlis Raja-Raja Melayu untuk sebarang pindaan perlembagaan Parlimen dibenarkan berkuat kuasa.

7. Persekitaran kedua: persekitaran tempat; bahawa Dewan Bahasa ini adalah antara gelanggang awal pemikiran Syed Hussein mengatur tapak seorang pendekar – memencak langkah seorang kesateria. Bahawa Dewan Bahasa dan Pustaka memiliki sejarah penting melaksanakan amanah memenuhi salah satu dari tujuh wasiat Raja-Raja Melayu; ia itu peranan mendaulatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Dewan Bahasa pernah merakamkan sejarah peristiwa keranda 152.

8. Di tapak bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka ini, pada 3 Mac 1967, lebih 2000 orang mewakili 120 pertubuhan Melayu berhimpun. Perhimpunan tersebut diingati sebagai peristiwa ‘api dan air mata’ , peristiwa yang merakamkan kemarahan dan kesedihan bangsa terhadap kurang ketegasan pimpinan politik negara untuk mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Dewan Bahasa dan Pustaka adalah institusi bangsa untuk menjamin kedaulatan bahasa. Semua Raja Melayu berangkat di Majlis Perasmian bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka melambangkan sokongan padu Duli-Duli Yang Maha Mulia itu kepada Dewan Bahasa dan Pustaka agar melaksanakan secara tegas salah satu dari tujuh wasiat Baginda Raja-Raja Melayu.

9. Betapa kebetulannya acara untuk memperingati seorang tokoh yang telah mencipta sejarah ini berlangsung dalam dua persekitaran yang amat bersejarah, persekitaran masa dan persekitaran tempat. Demikian resam orang berjasa – kematiannya meninggalkan nama untuk terus dimuliakan. Syed Hussein Alatas telah menghembuskan nafas terakhir untuk menyahut panggilan ILAHI pada hari Selasa, 23 Januari 2007 Masihi, bersamaan 5 Muharam 1428 Hijrah. Berlakulah satu perjalanan penghidupan dari satu perhentian yang meninggalkan dunia yang fana ini untuk berhijrah ke satu perhentian baru di alam baqa, sementara menanti hari kebangkitan yang telah dijanjikan.

10. Padamlah satu kandil gemerlap – pelita jendela di malam gelap. Telah tertutuplah mata yang senantiasa memerhatikan kenyataan dan telah kelulah lidah yang sering mengucapkan kebenaran. Sepanjang hayat, Syed Hussein Alatas telah menyinarkan suria kepada bumi negaranya, sepanjang kehidupan, ia telah memancarkan cahaya penyuluh pemikiran bangsanya. Telah 2 tahun 8 bulan jasad Syed Hussein diistirahatkan di liang lahad, namun pemikirannya tidak dikuburkan bersamanya. Malah pemikirannya terus hidup dan memberikan nafas kehidupan; pemikirannya terus menjadi bahan kajian – bahan renungan, bahan rujukan – bahan sandaran. Kerana itu para sarjana menyambut seruan untuk hadir ke seminar ini.

11. Syed Hussein meninggalkan bangsanya – meninggalkan dunia ini, sedikit awal untuk membolehkannya menyaksikan krisis ekonomi dunia yang telah menderitakan kehidupan jutaan insan; dia telah menghembuskan nafas terakhir sedikit awal untuk menyaksikan harga politik yang perlu dibayar oleh bangsanya setelah berlangsungnya pilihan raya umum kedua belas. Krisis ekonomi dunia berpunca dari salah pengurusan kewangan dan senario politik domestik selepas pilihan raya umum kedua belas, adalah harga yang perlu dibayar oleh negara, beban yang perlu ditanggung oleh bangsa kerana terus melakukan perkara-perkara yang telah lama diberikan peringatan oleh Syed Hussein dan kumpulan yang memiliki keselarian fikiran dengan Allahyarham. Sepanjang hayat kehidupannya, Syed Hussein terus menyuarakan betapa pentingnya diiktiraf pandangan kumpulan intelektual yang memiliki daya lihat dalam perspektif yang lebih luas lagi menyeluruh[3] yang harus dibezakan dengan kumpulan inteligensia[4]; beliau menganggap masalah umum yang keterbelakangan adalah berpunca dari masalah pengagihan pendapatan dan pembangunan ekonomi[5]; beliau menghuraikan kejijikan rasuah, kurang kemurnian mencantumkan perniagaan dan politik[6], dan masalah yang dihadapi oleh kerajaan di Dunia Ketiga yang terlalu asyik mengamalkan rasuah hingga menghambat kemajuan.[7]

12. Ramai yang bercakap tentang rasuah, malah seruan untuk memerangi rasuah ada kalanya digemakan lebih nyaring dari kalangan orang-orang yang tidak bebas dari melakukannya, lalu tenggelamlah kesungguhan usaha untuk memerangi rasuah dalam retorik kepura-puraan. Akibatnya takhta runtuh – pemimpin jatuh – negara lebur – rakyat melarat. Rasuah terus merebak baik di negara sedang membangun, di negara membangun dan tidak ketinggalan di negara maju. Ia berlaku di dalam istana, di dalam sektor awam, di dalam sektor swasta, di dalam organisasi politik, di kalangan organisasi beruniform malah tidak terkecuali di dalam badan-badan agama. Rasuah adalah candu yang amat mengasyikkan, lebih mengkhayalkan, kerana yang menanggung derita bukan di kalangan pengamal dan penerima rasuah. Rasuah menghidupkan semula budaya perhambaan, dilindungi kosmetik yang memberikan kecantikan dan keriangan palsu kepada pengamal. Sebenarnya rasuah merendahkan martabat seseorang insan ke taraf abdi, menjadikan insan hamba kepada harta, kepada kekayaan, kepada kebendaan dan kepada jawatan yang diperoleh secara haram. Rasuah adalah instrumen yang membunuh jiwa merdeka, pemikiran merdeka, sifat merdeka dan watak merdeka dalam diri seseorang insan yang terjebak dengannya. Demikianlah kotor dan jijiknya rasuah; ironinya semakin ramai yang berlumba untuk mendapatkan kuasa supaya berpeluang melakukannya; malah melakukannya dengan penuh tipu muslihat untuk terlepas dari undang-undang dan hukum dunia.

13. Usaha Dewan Bahasa dan Pustaka menganjurkan seminar ‘Legasi Pemikiran Syed Hussein Alatas’ serta terus mengulangi penerbitan karya-karya Allahyarham adalah usaha yang layak diberikan penghargaan. Dewan Bahasa dan Pustaka perlu meneruskan tanggung jawab – memenuhi amanah untuk menyediakan santapan yang secukupnya untuk memastikan minda bangsa mendapat cukup bekalan bahan pemakanan intelek. Dalam memastikan bangsa tidak terputus dengan akar sejarah, Beta suka menyarankan untuk Dewan Bahasa dan Pustaka menerbitkan semula tulisan-tulisan yang telah dihasilkan di era pra dan pasca kemerdekaan yang telah berjaya menyuntik semangat kebangkitan bangsa. Beta mendengar bahawa Ishak Haji Mohamad (Allahyarham) telah menghasilkan buku ‘Putera Gunung Tahan’ dan ‘Anak Mat Lela Gila’, tetapi sehingga hari ini, Beta sendiri tidak berpeluang mendapatkan naskhah buku-buku tersebut. Bahan-bahan bacaan seperti itu amat penting bukan sahaja diterbitkan semula tetapi dijadikan bahan ilmiah wajib di pusat-pusat pengajian supaya generasi muda tidak akan lupa sejarah dan salah silah bangsanya. Beta percaya negara memiliki himpunan khazanah sejarah yang hari ini tertimbus dan terkubur ditelan waktu.

14. Dalam hasrat membina modul SATU MALAYSIA, usaha cari gali khazanah sejarah yang telah berperanan membina semangat kemerdekaan dan semangat penyatuan sama ada dalam bentuk buku, penulisan, memoir, catatan, ucapan, puisi dan prosa wajib dilakukan. Hari ini, generasi selepas Beta, hanya mengenal nama-nama seperti Zaaba, Aminuddin Baki, Burhanuddin Al Helmy, Abu Bakar Al Baqir, Zulkifli Mohamad, Mohd. Asri Haji Muda, Dr. Ismail Abdul Rahman, Panglima Bukit Gantang Wahab, Abdul Rahman Yaacob, Ahmad Boestamam, Syed Jaafar Albar, Syed Nasir Ismail, Harun Idris dan ramai lagi nama-nama nasionalis bangsa; tetapi generasi Beta sendiri majoritinya tidak berpeluang untuk mengikuti, mendalami dan memahami asas pemikiran mereka kerana bahan-bahan bertulis dan cetak yang ada, begitu terbatas, hanya dapat diakses oleh para penyelidik yang melakukan kajian di peringkat pascaijazah. Maklumat tokoh-tokoh bangsa dan sumbangan pemikiran mereka hendaklah dijadikan bahan yang boleh sampai kepada massa yang lebih ramai. Jika usaha-usaha tidak segera dirintis, akan terkuburlah khazanah bangsa yang sahih, dan akan berlakulah pengubahsuaian terhadap fakta sejarah di kemudian hari menurut kesesuaian dan kehendak kumpulan politik yang memiliki kuasa ketika itu.

15. Dalam hasrat membina SATU MALAYSIA, Dewan Bahasa dan Pustaka wajarlah memperbanyakkan program seminar membincangkan legasi pemikiran negarawan-negarawan yang telah dilahirkan oleh negara Malaysia.

16. Kepada keluarga Syed Hussein Alatas, negara dan bangsa amat terhutang budi atas peranan sampingan mereka yang memberikan kekuatan kepada Syed Hussein untuk berjaya meninggalkan satu legasi. Semoga segala jasa dan pengorbanan Syed Hussein diterima sebagai amal makruf, semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat ditempatkan di kalangan para solihin. Sama-samalah kita bacakan surah Al-Fatihah, dan sebarang ganjaran dari bacaan tersebut, semoga diterima ILAHI lalu disampaikan kepada roh Allahyarham Syed Hussein Alatas. Al-Fatihah.

Wabillahi taufik, walhidayah

Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

*************

  1. Zurinah Hassan, Pujangga Tidak Bernama, (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1994), 59.
  2. Ibid, 60.
  3. Syed Hussein Alatas, Intelektual Masyarakat Membangun, (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009) 11
  4. Ibid.,12
  5. Syed Hussein Alatas, Mitos Peribumi Malas, (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009) xli
  6. Syed Hussein Alatas, Rasuah: Sifat, Sebab dan Fungsi, (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009) 115
  7. Ibid, 258.
%d bloggers like this: